JÉGVARÁZS, ELZA, ANNA
A Jégvarázs Elzájának nem is Anna az igazi testvére! Meg fogsz lepődni, hogy ki!
Ettől a filmteóriától megáll az eszed!

Láttunk már olyat, hogy egyik Disney-mesében megjelennek egy másik Disney-mesének a szereplői, olyanról is hallottunk már, hogy két különböző történetben utalnak a másikra, na de olyanról, amiről ez a cikk fog szólni, biztos, hogy nem hallottatok még.
 
Főszerepben pedig a kislányok (és titokban sok felnőtt) kedvenc meséi, a Jégvarázs és az Aranyhaj és a nagy gubanc főszereplői, Elza és Aranyhaj lesznek.
 
Ezen elmélet szerint – amelyet eredetileg a The Film Theorists YouTube-oldalán mutattak be – a Jégvarázs Elzája és Annája nem is testvérek. Na, de hogy jön a képbe Aranyhaj? Hát, most kiderül.
 
Mindkét filmben egy varázserővel bíró hercegnő a főszereplő, akik titokban lehetséges, hogy ikrek, és lehetséges, hogy Elza és Anna nem is testvérek? „Na, milyen bődületes marhaság már ez?!” – merülhet fel sokatokban a kérdés e nevetséges feltételezés hallatán. Ha azonban elolvassátok erre az elméletre vonatkozó bizonyítékokat, talán ti is másként fogjátok látni a két híres hercegnő kapcsolatát.
 
Először is, nézzük meg a közös családi képet az arendelle-i királyságban: mintha lenne egy kakukktojás, nemigaz?
 

Ezzel kapcsolatban pedig maga a Disney is elhintett egy-két információt a film 2013-as megjelenésekor. A Jégvarázs írója és rendezője, Jennifer Lee a Reddit kérdezős részén erősített meg egy érdekes dolgot Arendelle királyával és királynéjával kapcsolatban: amikor a szörnyű végkimenetelű hajóútra indultak, a cél egy esküvő volt, ami nem volt más, mint Aranyhaj esküvője.
 

 Ennek ismeretében pedig két fontos dolog már biztosan megegyezik a két mese esetében: a tér és az idő.
 
TÉR
Kapjunk csak elő egy térképet és vizsgáljuk meg a térbeli vonatkozás helyességét: a Jégvarázs Arendelle-je a norvég Arendal és Bergen városok keveréke. Az Aranyhaj és a nagy gubanc pedig valószínű, hogy a mai Németország Északi-tengerénél, egy Corona nevezetű kitalált helyen játszódik. Így tehát abszolút lehetséges, hogy a két országból királyi jachtjukon bármikor ellátogathatnak egymáshoz az uralkodók.
 

IDŐ
Mindazok alapján, amiket a Disney elhintett, tudjuk, hogy a két történet között három év csupán a különbség, ami közelebb van egymáshoz, mint bármely más hercegnők sztorija.
 
Az Aranyhaj és a nagy gubanc végén Aranyhaj és Flynn összeházasodnak, az arendelle-i királyi pár pedig épp egy esküvőjükre hajózik el a Jégvarázs elején, ahová azonban sohasem jutnak el. De ami a lényeg: amikor a Jégvarázs fő története kezdetét veszi, az pontosan három évvel a hajószerencsétlenség után történik, vagyis Aranyhajék esküvője óta is három év telt már el.
 
Ráadásul, ez a három év még a két filmnek az amerikai megjelenésében is tükröződik, az Aranyhajat ugyanis 2010. november 24-én mutatták be először, míg a Jégvarázst 3 évvel és 3 nappal ezután, 2013. november 27-én.
 
Az, hogy a két film idővonala mind az igazi-, mind a mesevilágban ilyen szorosan követi egymást, egyszerűen fantasztikus, és valószínűleg, nem is a véletlen műve!
 
ÉLETKOR
Aranyhaj a történetekor 18 éves, és ennyi idősen is megy férjhez. És amikor a Jégvarázs három év múlva megérkezik, azzal is tisztában vagyunk, hogy Elza 21 éves. Ezek alapján nem nehéz kiszámítani, hogy Aranyhaj és Elza egyidősek! Olyannyira, hogy pontosan egy napon születtek, vagyis ikrek – bár természetesen nem egy-, hanem kétpetéjűek.
 

 Ha még ezek után is azt gondolod, ez lehetetlen, mutatunk még néhány bizonyítékot. Először is vizsgáljuk meg a biológiai oldalt.
 
SZEMSZÍN
Sokan azért tartják ostobaságban ezt az egész teóriát, mivel Elza szemei ugyanolyan kékek, mint az arendelle-i királynéjé. Ha alaposabban utánanézünk ennek a dolognak, akkor azonban kiderül, hogy ennél azért bonyolultabb a szemszín-kérdés. Két világos allelomorf gén szükséges ugyanis ahhoz, hogy kék szemű gyermek szülessen. Ha az egyik szülőnek zöld a szeme, a másiknak pedig kék – ahogyan az a Jégvarázs uralkodó párjára is igaz – akkor gyermekük esetében 50% az esély, hogy kék szemű lesz.
 

Ha a szemszínt nézzük, akkor azonban genetikailag az is pontosan ugyanannyira lehetséges, hogy Elza az Aranyhaj-film királyának és királynéjának gyermeke, hiszen ennek a párnak a szemei is zöldek (királyné) és kékek (király). Véletlen egybeesés lenne? Talán az… de talán nem…
 
BALKEZESSÉG
Egy újabb érdekes tény, hogy mindkét lány (főként) balkezes. És ha valóban ikrek, mint ahogy azt ez a cikk feltételezi, akkor már érdemes megemlíteni, hogy az ikrek 22%-a balkezes, ami világviszonylatban is több, mint duplája az átlag balkezesek számának.
 
Ha jól megfigyeljük, Elza minden fontosabb dolgát bal kézzel végzi el. Elsődleges, jégvarázsló keze is a bal: ezzel hozza létre Olafot, ezzel érinti meg az arcát, bontja ki tincseit és kiskorukban Annát is ezzel a kezével próbálta meg megmenteni.
 

Most pedig jöjjön Aranyhaj, akinél a dolgok kísértetiesen hasonló módon mennek végbe: bár Aranyhaj inkább kétkezes, mint balkezes, de a legfontosabb cselekedeteinél ő is a bal kezét használja, mint Elza, különösen az ösztönös cselekvéseknél. A festéshez és a fésülködéshez mindkét kezét használja, vészhelyzetben azonban serpenyőjét pl. bal kézzel lendíti meg és a csónakból a lámpásokért is bal kézzel nyúl. Emellett a gyertyákat és Pascalt is ezzel a kezével tartja, és bal kézzel dob.
 

De csak azért, hogy nehogy azt higgyétek, hogy a két filmben csak balkezes karakterek vannak, lássuk, hogy kik a jobbkezesek: a Jégvarázsban Anna mindig jobb kézzel kopog vagy nyúl valamiért, az Aranyhaj és a nagy gubancban pedig Eugén jobb kézzel lendíti meg a kardját és érinti meg Aranyhaj arcát.
 

Ennek a balkezességnek azért jönnie kell valahonnan, de honnan? Szerencsére erre is van magyarázat, az Aranyhajból ismert királyné ugyanis szintén balkezes. Összességében nem látjuk túl sokat képernyőn a királyt és a királynét, de abból, amit látunk, egyértelműen az derül ki, hogy balkezes Aranyhaj(ék) anyukája.
 
Lássuk csak: a királyné bal kezében tartja kisbabaként Aranyhajat, balkézzel gesztikulál és amikor felnőtt korában újra látja lányát, szintén bal kézzel érinti őt meg.
 

A Jégvarázs tekintetében nincsenek arra vonatkozó bizonyítékok, hogy melyik szülő milyen kezes.
 
HAJ
Nézzük csak meg a coronabéli királyi párt: nem valószínű, hogy ezeknek a szülőknek olyan ragyogó szőke hajú gyermekei születnének, mint Aranyhaj vagy Elza. CSAKHOGY, arról az Aranyhaj-filmből tudunk, Aranyhaj a szőke haját annak köszönheti, hogy édesanyja ivott a ragyogó sárga virágból készült bájitalból.
 

Ha ők ketten valóban ikrek, az megmagyarázná Elza szokatlanul élénkszőke hajszínét is. Ez pedig még az előbb felsorolt genetikai tényezőknél is jobban megválaszolná, hogyan lehet az arendelle-i királyi párnak egy hirtelenszőke jéghercegnője.
 
VARÁZSERŐ
Mindezek után térjünk rá a varázserő kérdésére. Ha Elza és Aranyhaj valóban ikrek, akkor ugyanolyan varázserejüknek is kellene lenniük, nemigaz? A jégsugár és a gyógyító haj azonban nevezhetők bárminek, de egyformának biztosan nem. CSAKHOGY…
 
...nagyon fontos megjegyezni, hogy Aranyhaj és Elza az egyetlen valaha volt olyan Disney-hercegnők, akiknek varázserejük van. Nézz csak nyugodtan utána, lassan 80 év elteltével tényleg ők az egyedüli hercegnők, akik varázserővel bírnak. Eléggé hihetetlennek tűnik, na, de hogy véletlen volna…
 

Valószínűleg nem azért van ez így, mert mindketten olyan észak-európai országból származnak, ahol ugyanazok varázslatos energiák lakoznak, hanem mert EGY ÉS UGYANAZ A VARÁZSITALT IVOTT ÉDESANYJUK!
 
Ahogy azt már említettük, Aranyhaj a varázserejét annak a gyógyító bájitalnak köszönheti, amelyet az édesanyja ivott meg, mielőtt ő megszületett. A továbbiakban ez meg is magyarázza Aranyhaj varázserejét: az írók ebben az esetben úgy döntöttek, építenek a varázserő megmagyarázására egy háttértörténetet, ahelyett, hogy csak úgy a semmiből kapta volna ezt a mágikus képességet.
 
De hol a Jégvarázs Elzájának háttértörténete? Hát, sehol. A Jégvarázs királyi családjának egyetlen tagja sem rendelkezik varázserővel vagy került kapcsolatba semmilyen csodavirággal, tündérrel vagy akár boszorkánnyal.
 
Még amikor a királyi pár elviszi Elzát a trollokhoz, a király sem tud azonnal választ adni arra a kérdésre, hogy Elza miért született varázserővel vagy miért átkozták meg vele. Egy kis habozás után vágja csak rá, hogy így született. Ez is eléggé érdekes… hogyhogy nem kapásból adja a választ? Mégiscsak az elsőszülött lánya… vagy nem?
 

Hát, valószínűleg nem. A troll kérdésére a király természetes reakcióját, vagyis a habozást láthatjuk. Ennek fényében pedig nem is tudhatja a választ, hiszen nem volt ott, amikor Elza megszületett. Ezért van akkor az, hogy az arendelle-i királyi pár egyáltalán nem lepődött meg, amikor kiderült Elza varázsereje? A természetes reakció inkább lenne az ijedtség, ha kiderülne, hogy a gyermekünk ilyen hatalmas varázserővel bír, nem? Legalább egy orvost hívattak volna hozzá! De semmi.
 
És talán nincs egyetlen olyan cselekedetük sem ebben a helyzetben, amit az átlagember normális szülői reakciónak nevezne. Nem próbálják meggyógyítani Elzát, talán még válaszokat sem keresnek arra, honnan kapta lányuk ezt a mágikus képességet. Ez pedig nem kicsit furcsa! KIVÉVE…
 
…ha már kezdetektől fogva tudták, honnan származik ez a varázs: az igazi édesanyától, akitől Aranyhaj is kapta a képességét.
 
De most térjünk rá komolyan a varázslat-témára. A Jégvarázs komoly bírálói sokszor hozzák fel azt a film ellen, hogy Elza varázskészlete meglehetősen furcsa. És lehet, hogy van is némi igazság ezekben a kritikákban: Elza ugyanis megfagyaszt dolgokat, hatalmas rombolást és hóvihart tud támasztani, jégkastélyt épít, stb, de ugyanakkor képes életet teremteni, olyan érző lényeket, mint Olaf és a Hószörny. Másszóval, nagyon szétszórt ez az egész képesség!
 
Elsőre tehát úgy tűnik, hogy Elzának és Aranyhajnak alapjában véve pont ellentétesek a képességeik. Elza – a havas világ előidézésével – megakadályoz minden növekedést, Aranyhaj viszont mindent újra fiatallá és újjá varázsol. Mint valami Jin és Jang-szituáció.    
 

Ha azonban alaposabban szemügyre vesszük, az erejük sokkal inkább hasonló, mint különböző. Történeteik végén ugyanis mindkét hercegnő megmenti valaki olyannak az életét, akit szeret. A Jégvarázsban Elza Annáét, az Aranyhaj-filmben pedig Aranyhaj Eugénét. Ezeknek a jeleneteknek a kezdetén azonban pont fordított a helyzet, az igazán szeretett személyek mentik meg ugyanis a hercegnőket. Eugén Nyanya banyától menti meg Aranyhajat, Anna pedig Hans hercegtől Elzát, csakhogy mindketten belehalnak jócselekedetükbe. Anna megfagy, Eugént pedig leszúrják. Anna kileheli utolsó lélegzetét, Eugén pedig összeesik. Ennél a pontnál azonban az egyik varázserővel bíró hercegnőnk őszinte szeretettel, zokogva átöleli hős szerettét, aki erre olvadni és éledni kezd. Hoppá, tehát Elzának van még egy új képessége, amiről eddig nem is tudott! Ez pedig ugyanaz az erő, amivel Aranyhaj is rendelkezik: a holtak feltámasztása!
 

Aranyhaj Nyanya Banya fiatalságát adta vissza és Eugén életét. Elza életre keltett egy hóembert és visszasírta a halálból Annát. Véletlen lenne? Dehogy véletlen! Pontosan ugyanazt a varázserőt használták és ugyanúgy! Mégse ellentétes az erejük! És mindez megmagyarázza, hogy ők valóban IKREK!
 

Foglaljuk össze: ebben a két mesében a környezet, a háttér, a genetika, a varázserők és még a történetek felépítése is közvetlen párhuzamban áll egymással.
 
Nézzük át röviden a két történetet ezen új bizonyítékok tükrében:
 
Egyszer volt, hol nem volt, egy észak németországbéli királyságban történt, hogy egy beteg királyné egy mágikus sárga virágból készült gyógyító bájitalt ivott, pont mielőtt megszülte volna gyermekeit, az ikerlányokat. A lányok haja szőke volt, hiszen mindkettejük telítődött a virág varázserejével. Az egyik leánygyermek varázsereje azonnal hatott, mihelyt valaki énekelni kezdett, másikuk azonban úgy tűnt, nem rendelkezik ilyen képességekkel.
 

Nyanya Banya felfedezte, hogy az 1-ső számú baba örökké fiatalon tudja őt tartani, ehhez azonban nem volt elég, hogy lenyisszentett egy tincset az aranyszín hajból, ezért el kellett rabolni a kisbabát, és be kellett zárnia egy magas toronyba. A király és a királyné szíve darabokra tört, amiért elrabolták 1-ső számú babájukat, ám közben arra is rájöttek, hogy nem kockáztathatják, hogy 2-dik számú babájukat is elrabolják, hogy ha esetleg kiderülne, hogy neki is varázsereje van.
 
Tudták, hogy a királyságban többé nem lesz biztonságban, ezért őt feltették egy hajóra, és az Északi-tengeren át elutaztatták a szomszédos királyságba, Arendelle-be, hogy az ottani király és királynő a sajátjaként szeresse és nevelje őt fel.
 

Arendelle-ben aztán a királyi pár felfedezte, hogy Elza is rendelkezik varázslatos képességekkel. Mivel azonban nem voltak arra felkészülve, hogy egy ilyen különleges lányt neveljenek fel, igyekeztek titokban tartani Elza erejét, nehogy elrabolják őt is, mint testvérét, Aranyhajat. Bezárták a kastélyt, elbocsátották a személyzet nagy részét, Elzát benn tartották, ezzel akadályozva meg, hogy megtudják az emberek a varázserejű hercegnőre vonatkozó titkot. És hogy megvédjék saját lányukat, Annát attól, hogy véletlenül kikotyogja Elza titkát, töröltették az emlékeit. Arendelle királyi párja tehát annak nevében, hogy biztonságban tartsA Elzát, amíg ikertestvére, Aranyhaj újra fel nem tűnik, mindent megtettek a védelme érdekében.
 

 
Aranyhaj pedig valóban megjelent Arendelle-ben a Jégvarázs végén, és így már semmi akadálya, hogy a varázserejű ikerhercegnők végre újra találkozhassanak…
 
Aki nem hiszi, járjon utána… :)
Akciók / kedvezményes ajánlatok

Hozzászólások

#2  Rózi, 2017. augusztus 11., 18:32, péntek
Válasz Szasza (#1) üzenetére:
Egyetértek veled, bár szerintem az ikerség melletti érvek is meggyőzőek. Ami miatt viszont nem tudom elfogadni ezt az elméletet, az az hogy lehet hogy mindkét lány szőke és van varázserejük, de ezek nem függenek össze. Aranyhaj ereje ugyanaz, mint a gyógyító virágé, amit anyja megivott és a haja is ARANYszőke, csakúgy mint a napsugár is, amiből a virág lett. Elza erejére nincsenek magyarázatok, de szerintem egy gyógyító napvirágból született ikerpár varázsereje ugyanúgy gyógyító lenne, ezért nem valószínű, hogy testvérek. Ez a fő ok ami nekem cáfolja ezt az elméletet. A másik viszont az, hogy a két lány hajszínével is érveltek a cikkben, de mint ahogy említettem, Aranyhaj haja arany a virág miatt és szerintem Elza haja azért olyan hirtelen szőke, mert az is a fagyos természetére és az erejére utal. Lehet, hogy pont az ereje miatt olyan hideg szőke. Azt viszont el tudnám képzelni azonban, hogy Anna és Elza anyja, valamint Aranyhaj apja testvérek. Ha belegondolunk eléggé hasonlítanak, ugyanolyan szem-, és hajszín. Ez megmagyarázná azt is, miért volt ott Eugén és Aranyhaj Elza koronázásán és miért ment el az Arandelle-i királyi pár Aranyhaj esküvőjére. Persze ez csak az én elméletem, de ezt valahogy ésszerűnek találom. Bár ez az elmélet sem ad magyarázatot Elza erejére, szerintem a virágot kizárhatjuk mint okozót.
#1  Szasza, 2017. augusztus 10., 18:19, csütörtök
Na akkor jönnek a sokkal logikusabb ellenérvek. A végén kezdeném. Aranyhaj nem a film végén hanem az elején látogat Arendellebe a koronázáskor,tehát már akkor elmondhatta volna Elsa-nak és nincs film mert nincs varázserő balhé.Kövi ha ikrek voltak és Aranyhaj elrablása után küldték el Elsa-t akkor a babarablós jelenetben hol van Elsa és a bölcsője? Na ugye. Aztán ott van az hogy egyforma az erejük.Hát nem! Nagyon okos kis érvelés, de egyáltalán nem attól még hogy van egy iciri piciri hasonlóságféle nem hasonló az erejük. Ja és azt is ki kell emelnem hogy igaz hogy Elza életet adott Ofaf-nak és a "Hóriás-nak" de Annát az igaz szeretet olvasztotta fel nem Elsa varázsereje hanek egy annál sokkal nagyobb varázslat az igaz szeretet (mint Hófehérkét).Szülői reakció a varázserőre:Hmmm ez oké lenne HA pontosan tudnánk hogy akkor vettek tudomást Elsa erejéről amikor Annával játszott,de egyenlőre több jel utal arra hogy már előbb is tudták.Varázserő háttértörténete.Na igen azt hiszem ezt nem nagyon kell megmagyarázni ugyanis úgy gondolom 2 variáció fogadható el. 1. a Disney már így is egy lenyűgöző nagyon kitervezett gyönyörű pontosságú grafikával ellátott mesefilmet hozott össze a Jégvarázzsal.Teljesen meg lehetne érteni ha ezután nem csináltak már külön háttérsztorit 2. (ami a valószínűbb) Nem magyarázták meg a varázserő miértjét hogy legyen a filmben egy kis titokzatosság. Szőke haj. Simán lehet két barna hajú embernek szőke hajú gyereke (ez is egyszerű genetika . Ha már ennyire nagyon a genetikánál tartunk akkor csak meg kell nézni Aranyhajat és a szüleit az arcvonások egyértelműen egyformák.Elsa arcvonásai nem hogy egyáltalán nem hasonlítanak Aranyhaj szüleire ellenben teljesen olyan az arca mint az anyjának valamint Annának.A balkezességet szerintem felesleges magyarázni mert sok balkezes ember van mégsem mind testvérek.Életkor honnan tudják hogy Elsa 21 éves? Igaz hogy Amerikában készült a film ahol 21éves kortól számítanak felnőttnek, de Európában játszódik ahol 18 éves kor a felnőtt korhatár tehát nagyobb a valószínűsége hogy Elsa 18 éves tehát máris 3 évvel fiatalabb mint Aranyhaj. Nos ezek szerint ez az elmélet is csak egy elmélet.