DISNEY, ÉRDEKESSÉGEK
Történelmi pontatlanságok a Disney-mesékben
Érdekes és meghökkentő eltérések, amikre nem is gondolnánk
Pocahontas és John Smith nem voltak szerelmesek


Pocahontas körülbelül 11 éves volt, amikor John Smith és a többi angol gyarmatos megérkezett. Maga John Smith 27 éves volt, és nem is szövődött köztük szerelmi szál. John Smith-t az indiánok foglyul ejtették, de nem sokkal ezután szabadon engedték, míg azonban köztük élt, sok időt töltött a kis Pocahontassal, akivel egymás nyelvére tanítgatták egymást.


Később Pocahontas egy angol férfihoz ment feleségül, egy bizonyos John Rolfe-hoz, ami az első feljegyzett házasság volt egy európai és egy indián között. Pocahontast, akinek az eredeti neve Matoaka volt, megkeresztelték és felvette a Rebecca nevet.
 
 
Mulan szülei támogatták lányuk tervét, a seregben pedig senki nem jött rá, hogy ő valójában lány


Az animációs film az igazi Mulan történetén alapszik. Csakúgy, mint a mesében, az igazi Mulan is azért bevonult a seregbe, mert az édesapja túl öreg és gyenge volt a szolgálathoz, az öccse pedig még túl fiatal. A hadi szolgálat azonban nem esett nehezére, mivel már gyerekkora óta tanulta, hogyan kell harcolni. Ráadásul, nem is kellett otthonról menekülnie, mivel a családja ismerte a tervét, sőt támogatták is benne.
 
Mulan 12 évig szolgált a seregben, ahol számos jutalomban részesült, és ahol soha senki nem jött rá, hogy ő valójában nem férfi. Erre csak akkor derült fény, amikor egy csapat társaságában hazatért, ahol már női ruhákat viselt.


Felfigyeltél rá, hogy az imént említettük, hogy Mulannak volt egy öccse? A Disney 1998-as meséjéből talán nem emlékszel rá, de valójában ott volt… Mulan kutyáját ugyanis Little Brothernek hívták. 
Okkal mutattak kihalt állatokat az Atlantisz: az elveszett birodalomban
 
A film története 1914-ben játszódik. Az akváriumban bojtosúszós maradványhalat láthatunk, amiről akkoriban azt gondolták, hogy már kihalt, egészen addig, míg 1938-ban rájuk nem bukkantak. A helyzet maga Atlantisz elsüllyedt városával állítható párhuzamba, amiről szintén nem gondolták, hogy igaz.


 
Tiana nem nyithatott volna éttermet és feleségül se mehetett volna Naveenhez
 
A cselekmény az 1900-as évek elején játszódik, Jim Crow faji elkülönítésre vonatkozó törvényének idejében. Éppen ezért nemcsak az lett volna lehetetlen, hogy egy fekete lány (Tiana) saját éttermet nyisson, hanem az is, hogy feleségül menjen Naveenhez, mivel a fajok közötti házasság illegális volt.


 
Csipkerózsika és Fülöp illetlen tánca
 
Valószínűleg mindenki jól emlékszik a Csipkerózsika záró jelenetére, amelyben Fülöp herceg finoman Csipkerózsika derekára helyezi a kezét, és ellejtik boldog táncukat. A 14. században azonban, amikor is a mese játszódik, tánc közben csak az volt elfogadott, hogy egymás kezét érintsék a partnerek, ezért Csipkerózsika és Fülöp tánca felettébb illetlennek számított volna.


 
Jázmin ruhái nem illenek a korhoz
 
Habár a Disney általában próbál elég pontos lenni karaktereinek ruházatát illetően, az Aladdin esetben mégsem ez a helyzet. A film történései valószínűleg a 4. és a 7. század környékén zajlanak, ebben a korszakban pedig az arab lányok sokkal konzervatívabb ruhákat viseltek. Valószínűleg egész testüket fátyol fedte, ami alól csak a szemeik látszódtak ki.


 
A dínókat soha nem nevelhették volna fel makimajmok
 
A makik és minden más főemlős több millió évvel a dinoszauruszok kora után jelent meg. Ezért se nem élhettek együtt, se nem nevelhettek volna fel makik egy dínót.


 
Herkules eredettörténete más volt, mint ahogy a mesében láthattuk
 
A Disney-filmben azt láthattuk, hogy Herkules Zesuz és Héra gyermeke, aki idilli körülmények közt élt az édes szüleivel. A mítosz szerint azonban Herkules Zeusz és egy halandó nő gyermeke, akire Héra nagyon féltékeny volt. Gyűlölte Herkulest, akinek az életét már gyerekkorától megnehezítette, ráadásul Héra volt az és nem Hadész, aki meg akarta ölni Herkulest.


Emellett Megara története sem hasonlít a mesében látottakra. Ő Kreón, a thébai király leánya volt, akit apja Herkulesnek ígért, ha az segít legyőzni az ellenségeit.
 

Herkules megölte Megarát és a gyermekeiket


Ha valaha is eszedbe jutott, vajon miért nem készített a Disney folytatást a Hekuleshez, hát az valószínűleg a nem túl boldog befejezés miatt volt. A mítosz szerint Herkules később ellátogatott az alvilágba, mikor azonban visszatért, trónján egy Lycus nevezetű bitorló ült, aki meg akarta gyilkolni a családját. Herkules bár megölte őt és megmentette a családját, Héra azonban meggyőzte őt, hogy a fiai valójában Lycus gyermekei. Dühében Herkules Megarát és gyermekeit is lemészárolta.
 
Forrás: brightside.me
Akciók / kedvezményes ajánlatok

Hozzászólások