TAPSI HAPSI, LOONEY TUNES, WARNER BROS.
Te tudtad ezeket Tapsi Hapsiról?
Tapsi Hapsi minden idők egyik legikonikusabb rajzfilm-karaktere, aki már az 1930-es évek eleje óta fel-feltűnt a Warner Bros. rajzfilmjeiben, majd 1940-től lett az a huncut, kópé karakter, akit ma is jól ismerünk.
Legelső alkalommal egy Cucu malac-rajzfilmben jelent meg, mint extra szereplő


Az akkor még névtelen nyúl egy olyan Cucu malacos epizódban jelent meg először, amelyben Cucu vadászatra indult.

 
Tapsi Hapsi tán nem is létezne, ha egy bizonyos határidő nem szólt volna közbe


1938-ban a Warner Brothers minél gyorsabban létre akart hozni egy rajzfilmet. Az előző évben mutatták be a Cucu malac kacsavadászaton epizódot, ami egyben Dodó kacsa első szereplése is volt. A határidő sürgetése miatt Bob Clampett úgy döntött, hogy a következő filmhez felhasznál néhány olyan poént, ami a Kacsavadászatból kimaradt, valaki pedig azt javasolta, hogy húzzon a kacsára nyúljelmezt. Ennek eredményeképp született meg a Cucu malac nyúlvadászata című rész.
 
Az évek során aztán toldozgattál-foldozgatták a karaktert, egészen addig, amíg Tex Avery, Bob Givens és Mel Blanc munkája révén megszületett a végleges verzió. Ebben a formában egy 1940-es rövidfilmben, A vadnyúlban tűnt fel először.

 
A hangnak hasonlítania kellett Dodó kacsáéra


A kezdetekkor a Tapsi Hapsi-rendező úgy döntött, hogy a nyúl hangja hasonlítson Dodóéra, mivel a kacsa akkor már népszerű karakter volt. Tapsinak a szinkronszínész, Mel Blanc kölcsönözte a hangját, aki egyben Dodó kacsa hangja is volt, sőt, olyan más híres Looney Tunes karaktereket is ő szólaltatott meg, mint Csőrike, Speedy Gonzales és Marvin, a marslakó.

 
A modorosságát részben a híres színész, Clark Gable ihlette


Tapsi nemtörődöm, répa-rágcsáló stílusát az Ez történt egy éjszaka 1934-es film egyik jelenete ihlette, amelyben a gyorsbeszédű Clark Gable egy répát rágcsált, miközben egy kerítésre támaszkodott. Tapsi Hapsi karakterére még az amerikai komikus, Groucho Marx is hatással volt.

 
Az alkotók aggódtak, hogy Tapsi olyan lesz, mint aki csak szemétkedik


„Nagyon fontos volt, hogy más karakterek provokálják őt, különben csak egy szemétkedő alaknak tűnt volna” – magyarázta Chuck Jones egy 1998-as interjúban. „Mi ezt azonban nem akartuk. Azt akartuk, hogy szimpatikus alak legyen.”
 

Elmer Fudd olykor legyőzte


Különös, de Tapsi olykor veszít állandó ellensége, a kétbalkezes Elmer Fudd-dal szemben, mint pl. a What’s Opera, Doc című 1957-es rövidfilmben, ami Wagner operáinak állít görbe tükröt.  
 
A II. világháború katonai propagandájában is fel-feltűnt


Tapsi Hapsi számos Private Snafu rövidfilmben szerepelt, amik olyan oktató jellegű rajzfilmek voltak, amiket az amerikai katonai csapatok tanítására készítettek. Ezekben, többek között, a megfelelő higiéniáról tanultak, és arról, hogy ne szivárogtassanak ki amerikai titkokat. Ezek a filmek ráadásul titkos információkat tartalmaztak, és még a Warner Bros. animációs munkatársai sem láthatták az elkészült alkotásokat.


A pszichológusok a hamis emlékek tanulmányozására használták Tapsi Hapsit


Számos hamis hiedelemmel kapcsolatos pszichológiai tanulmányban a pszichológusok bebizonyították, hogy az embereknek hamis emlékeik vannak Tapsi Hapsi és a Disney World kapcsolatáról. A vizsgált alanyok nagy része állította, hogy emlékszik arra, hogy amikor Disney Worldben járt, találkozott Tapsival, ami valójában lehetetlen, mert egy Warner Bros.-karakter soha nem jelenhet meg egy Disney-parkban.

 
A Tapsit megszólaltató színész nem volt allergiás a répára


A sztori, mely szerint Mel Blanc allergiás volt a répára, egészen 1945-ig nyúlik vissza, amikor az animátorok azt nyilatkozták a New York Times-nak, hogy a színész egyszer répát rágcsált, majd kiköpte, ugyanis ha nem ezt tette volna, akkor rosszul lett volna. Azonban mind Mel Blanc önéletrajzi könyve, mind a Mel Blanc Studios műveleti menedzsere, Chuck McKibben az ellenkezőjét állították. McKibben elárulta, hogy Blanc valóban rágcsált egy répát, amit aztán ki is köpött, de ezt csak azért tette, hogy fel tudja mondani a szövegét. Érdekességképp a menedzser azért megjegyezte, hogy Blanc semmit nem szeretett, ami egészséges volt.
 

Tapsi Hapsi életet mentett


1961-ben Blanc súlyos autóbalesetet szenvedett, aminek következtében hetekig kómában volt. Aztán az egyik orvos a semmire sem reagáló páciensnek azt kezdte mondogatni, hogy ’Mi a helyzet, Tapsi Hapsi?’, mire Blanc Tapsi hangján így válaszolt: ’Mi a hézag, hapsikám?’ Később az orvos így jellemezte az esetet: ’Úgy tűnik, Tapsi Hapsi próbálta megmenteni az életét.’

Forrás: mentalfloss.com

Hozzászólások