A Szépség és a Szörnyeteg
A Szépség és a Szörnyeteg rózsájában rejlő kettősség: a fájdalom és a szerelem szimbóluma
Talán nem esünk túlzásba, ha azt állítjuk, hogy a Disney világ egyik legszebb szerelmes története A Szépség és a Szörnyeteg. Minden megvan benne, amiről általánosságban úgy véljük, romantikus: elátkozott herceg, szépséges fiatal lány, ódon kastély és amire most leginkább helyezzük a hangsúlyt – egy bűbájjal átitatott vörös rózsa.

Valószínűleg a legtöbben emlékeznek még rá, amikor először látták ezt a varázslatos, gyönyörű dallamokkal játszó filmet, aminek legemlékezetesebb szimbóluma a vörös rózsa. A vörös rózsa, amit az álruhában menedéket kérő tündér végül büntetésként nyújt át a hercegnek.
 
Bár a mesék birodalmában a rózsa általában pozitív töltettel bír, A Szépség és a Szörnyeteg esetében azonban legalább annyira jelképezi a rosszat, mint a jót.
 
Az elvarázsolt, szörnyeteg testben kénytelen élő herceget a gyönyörűen tündöklő virág – ami itt a taszítás, a romlottság és a fájdalom kifejezője – nap mint nap emlékezteti saját fösvénységére és lelketlenségére. Sőt jövője reménytelenségére is, hisz előbbi hibái miatt most ebben a csúf testben kellene bizonyítania, hogy mégis méltó valaki szeretetére, szerelmére. Mivel pedig erre úgy gondolja, nem sok esélye van, komorrá és reményvesztetté válik.

carlylyn.deviantart.com
 
A rózsa ugyanis csak a 21. születésnapjáig fog pompázni ebben a szépségben, így a virág ebben az esetben a Szörnyeteg számára a múlandóságot is jelképezi: a hervadó rózsa számára emberi léte örök végét jelenti.
 
A legreményvesztettebb pillanatban azonban újra bizakodni kezdhet a herceg, hiszen egyik pillanatról a másikra megjelenik életében az a személy, aki megtörheti az átkot. Belle az, aki a rózsa motívum ismertebb jelentéseit hozza magával a történetbe: a szerelmet, az örömet és a szépséget.

Chris-Darril.deviantart.com

A hősnő mint Szépség és az elvarázsolt virág közti kapcsolatot a görög mitológiára is vissza lehet vezetni, ahol a rózsa piros színét a szerelem és a szépség istennőjének, Aphroditének a véréből eredeztetik. De van egy olyan változat is, amely szerint az istennő szerelmének, Adónisznak a véréből piros rózsák sarjadtak.
 
Ez a kép felidézheti bennünk a mese csúcspontját, amikor a halálosan megsebzett Szörnyeteget Belle a karjaiban tartja, aki miután örökre lehunyja a szemét, a lány szerelemet vall neki.

Abbadon82.deviantart.com

Még éppen időben, hiszen a „Szeretlek” elhangzása után hull le a bűbáj által átitatott rózsa utolsó szirma. Az átok így megtörik, a Szörnyeteg visszaváltozik emberré, és így a fiatal pár boldogságának már nincs akadálya.
 
A Szörnyetegnél a vért szimbolizáló, szirmát elhullajtó rózsa az elmúlást hozza magával, csakhogy Belle jelenléte és az, hogy szerelmet vall az elátkozott hercegnek a negatívnak tűnő végkifejletet pozitívvá alakítja.

YoriNarpati.deviantart.com

A szerelmet és örömet magával hozó Szépség legyőzte a Szörnyeteg rózsájának hatalmas terhét, és ahogy az a mesék végén lenni szokott: boldogan éltek, míg meg nem haltak. A fájdalmakkal teli elátkozott rózsa megszűnt létezni, helyébe pedig a boldogság vörös rózsája lépett.

namine1245.deviantart.com

Disney könyvklub ajánló - AJÁNDÉKOKKAL

Disney könyvklub - Ajándékokkal
Felhasznált irodalom:
www.esolap.hu
www.balassikiado.hu

Hozzászólások