érdekesség, Disney főgonoszok
Főgonoszok és az ő mozgatórugóik
Minden mesének megvannak a maga pozitív és negatív hősei, és bár biztos, hogy a legtöbben Hófehérkének, Aladdinnak vagy Aranyhajnak szurkoltatok, azért a főgonosz karaktereket is érdekesnek tartottátok. Nézzük meg, mik is lehetett az okai galád viselkedésüknek.
A gonosz királynő a Hófehérke és a hét törpéből

Az első egész estés Walt Disney filmmel kapcsolatban az alkotó nyilatkozta egyszer: a királynő „Lady Machbeth és a farkas (angolul Big Bad Wolf) keveréke”. A karakter, akit eredetileg Grimhildének neveztek el, fő motivációja a féltékenység, célja pedig, hogy örökké ő maradjon „a legszebb a világon”. Kissé irónikusnak tűnhet, de pont a hiúság vezeti rá, hogy csúnya, öreg boszorkánnyá változtassa magát, célját ugyanis, úgy gondolja, csak így érheti el. Mint tudjuk azonban, ez nem így történik, és a förtelmesen rút banyaformában várja a pusztulás.Hófehérke látogatása a hét törpénél című mesekönyv elérhető a Disney klub lányoknak kínálatában! Információk és rendelés a képre kattintva:

Disney Klub lányoknak

Jafar az Aladdinból

Kiszámíthatatlansága miatt Jafar az egyik legijesztőbb főgonosz. Miközben más negatív hősök egy célért küzdenek egész történetük során, addig az agrabah-i udvari főtanácsos kapzsisága és hatalomvágya folyamatosan gyarapszik. Először „csak” szultán akar lenni, a végén azonban már a fenomenális kozmikus erőt akarja a magáénak tudni. Növekvő becsvágya okozza azonban bukását, hiszen elfeledkezik a dzsinnek "ici-pici kis helyéről".


Zordon Az oroszlánkirályból 

A Disney negatív hősei általában igen gonoszul néznek ki, és ez alól Zordon sem kivétel. Nagyon ravasz karakter, aki a manipuláció eszközével élve igyekszik a trónra kerülni. Gyávasága azonban mindennél erősebb, hiszen, amikor szorulni látszott nyaka körül a hurok, azonnal bemártja saját „alattvalóit”, és látszólag az erősebb oldalára áll. Velejéig gonosz karakter, akinek egyetlen célja a hatalom megszerzése.


Az Oroszlánkirály című mesekönyv elérhető a Disney klub fiúknak kínálatában! Információk és rendelés a képre kattintva:

Disney klub fiúknak

Ursula A kis hableányból

A tengeri boszorkány eredeti hangja, Pat Carroll Ursulát részben egy shakespeari színésznőként jellemezte minden stílusérzékével, hivalkodó mivoltával és színpadiasságával együtt, részben pedig egy minden hájjal megkent használtautó kereskedőnek. Haraggal telve Ursula képes lett volna elpusztítani Arielt, hogy megszerezhesse a tengerek urának, Triton királynak a koronáját, akárcsak Zordonnak és Jafarnak, az ő gyengéje is a hatalom.


Nyanya Banya az Aranyhaj és a nagy gubancból
 (Disney Klub lányoknak kínálatában)

Azt hiszem, őszintén kijelenthetjük, hogy ő a megtévesztés mestere. Varázslat utáni külleme ugyanis cseppet sem ijesztő, színlelt viselkedése alapján pedig akár kenyérre is kenhetnénk ezt a főgonoszt. Aranyhajjal is remekül bánik – persze, ha nem vesszük számításba, hogy elrabolta a kislányt a szüleitől és hogy fogságban tartja egy toronyban. Talán pont a megtévesztő kedvessége miatt ő az egyik legveszélyesebb típus, akit az egész film alatt a hiúság vezet. Azt az örökérvényű igazságot akarja felülírni, hogy a szépség múlandó. Ő ezt varázserő segítségével újra és újra megcáfolja, egészen addig, míg a szerelem nem győzedelmeskedik. A Hófehérke gonosz királynőjével hozhatjuk párhuzamba, akivel egyezik a céljuk, sőt a végzetük is, banyaként zuhannak a mélybe.Hozzászólások