ALADDIN, FURCSASÁGOK
Néhány dolog, amit talán felnőttként már megkérdőjeleznél az Aladdinban
Mindannyian imádjuk a kis tolvaj és a hercegnő csodás kalandját, de...


Bájos hercegnő, szegény árva, izgalmas kalandok, humoros beszólások, mágikus lények, boldog befejezés… Mikor gyerekként láttuk az Aladdint, valószínűleg imádtuk minden egyes percét, sőt másodpercét, és bármikor el tudtuk volna mesélni, miről is szól a történet. Ám amikor felnőttként újranéztük a Disney klasszikusát, több, mint valószínű, hogy fedeztünk fel olyan nem logikus, esetleg zavarba ejtő részleteket, amik felett gyerekként simán elsiklott a figyelmünk.
 
Nézzünk ezekből néhányat:
 

A rendőrség kicsit talán túlzottan rámoccant a kenyérlopás megfékezésére a városban


A „Hipp-Hopp” dalban, feltehetőleg még Jafar elfogatóparancsa előtt, a rendőrség hajlandó volt bármilyen eszközt és több tucatnyi embert bevetni, hogy elkapjanak egy „utcai patkányt”, aki egy vekni kenyeret lopott.
 
Gyerekként ez a mese bevezetésére szánt mókás pajkoskodásnak tűnt, felnőttként azonban talán már sokan elgondolkodtak azon, hogy Agrabah-ban biztosan annyira jó a közbiztonság, hogy egy kenyértolvajra kivezényelhetik a teljes bűnüldözési osztályt?
 

Bővül a rendőrségi To-do lista


Agrabah őrei a to-do listán szereplő elvégzendő feladatokat valószínűleg egy rendszer alapján rangsorolják: beérkezési sorrendben.
 
Eltűnt egy kenyér
Eltűnt a hercegnő
 
Miközben a veknivel a hóna alatt Aladdin épp a Yamakasi legújabb részére gyakorol, lába kél a hercegnőnek is. A rendőrség azonban továbbra is a „fő célpontra” fókuszál, vagyis Aladdinra. Ez eléggé életszerűtlen, de azért talán van rá magyarázat.
 
1: Az első felvetésünkben bedobtuk, hogy talán annyira erős a közbiztonság Agrabah-ban, hogy a kenyértolvajlás áll a bűnözési lista élén, és annak visszaszorítása elsődleges feladata a rendőrségnek. Ezáltal pedig minden mozdítható embert ráeresztettek a tetőkön gimnasztikázó tolvajra, és nem is volt senki a portán, aki átvette volna a hercegnő eltűnéséről beérkező üzenetet.

2: Lehetséges, hogy ha a portán ott is volt valaki, aki regisztrálja az eltűnést, a korra jellemző szegényes informatikai hálózat nem volt annyira kiépített, hogy bárkit is utolérjenek az illetékes elvtársak közül, hiszen mindannyian Aladdint kergették.
 
Nem, nem menthetjük fel a forgatókönyvírót, ez így egy kicsit valóban életszerűtlen! :) De ahogy az lenni szokott, az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, hiszen:
 
Nagy mázli, hogy a „rendőrfőnök” (Jafar) magánakcióban, egy másik ügyből kifolyólag is épp a megélhetési bűnözőt kutatta, valamint, hogy a rendőrség aznapi két célpontjának útjai kereszteződtek, mert így végül minden a helyére került (kenyér ismét a polcon, hercegnő az erkélyen), a rendőrség kipipálhatta az agrabah-i bűnözés legsötétebb napját is.
 
 
Jázmin pont olyan jól rejtőzködik, mint bármelyikünk 2-4 éves korában


Amikor Jázmin elszökik a palotából, „álruhát ölt”, hogy a városiak ne ismerjék fel. Nincs álszakáll, hajfestés, vagy bármi komolyabb elterelő hadművelet, csupán felkap egy kapucnis palástot, és várja a jó szerencséjét. A mesékben persze semmi sem lehetetlen, a felimserhetetlenségig homlokba engedett palást elégségesnek bizonyul a rejtőzködésre, ráadásul az akár hirtelen életbevágóan fontos leleplezés is elérhetővé válik így.
 
Jázmin aztán a vészhelyzetben csupán felrántja a kapucniját, és máris kivillan a védelmező korona. Mesébe illő! :)

 
Nem túl fiatalok ezek a gyerekek a házassághoz?


A mesében már itt az ideje, hogy Jázmin férjhez menjen, de ha arra gondolunk, hogy a leendő pár mennyire fiatal (Jázmin 16, Aladdin pedig 18 éves), ez egyáltalán nem tűnik természetesnek.  
 
Habár a Disney-hercegnők közül nem Jázmin a legfiatalabb, egy kissé mégis idegennek hathat, hogy ilyen fiatalon ennyire fontos, hogy férjhez menjen – de abban az időben a 16 éves kort megfelelőnek tekintették a házassághoz.
 

Abu a legrosszabb


Gyerekként látva, Abu a főhős aranyos kis segítőjének tűnik, aki a film sötétebb pillanataiba is képes egy kis humort belecsempészni. Felnőttként azonban talán már elgondolkodtál azon, hogy valójában ő az egyik legrosszabb karakter.
 
Abu ugyanis olyan karakter, aki nem hajlandó odaadni a kenyerét az éhező gyerekeknek, aki ellop egy csomó almát és ékszert, még azután is, hogy Jázmin kezét majdnem levágják. Ráadásul ő az, aki A csodák barlangjában megszegi a szabályt és megérint egy ékszert, ami miatt Aladdin és ő is majdnem odavesznek. Sőt, menekülés közben befogja a repülőszőnyeget irányító Aladdin szemét…  
 
Abu karakterét felnőttként figyelve eszünkbe juthat a „nem minden fekete vagy fehér” kifejezés.
 
 
A varázsszőnyeg elképzelhetetlen sebességbe kapcsol


A varázsszőnyeg erejének titokzatossága még a felnőtt nézőket is elvarázsolja, őket azonban talán az is foglalkoztatja, vajon mennyivel képes repülni ez a csodálatos, mágikus szőttes.  
 
Az „Egy új élmény” betétdal során a varázsszőnyeg elvileg egy éjszaka során Görögországtól Kínáig, mindenhová elrepíti a szerelmespárt, de olyan visszafogott tempóban, hogy nincs szükségük biztonsági övre, sőt attól sem kell tartaniuk, hogy a szél összekócolja tökéletes frizurájukat.
 
Mindez természetesen lehetetlen, tehát az „Egy új élmény” párhuzamosan lehetne akár a „80 nap alatt a Föld körül” betétdala is, mert, hogy Aladdin és Jázmin álomutazását egyik légitársaság sem tudná leszervezni, az szinte bizonyos. Bár ahogy a fentiekből láthattuk, Agrabah-ban teljesen másképp mennek a dolgok, mint bárhol másutt a Földön.
 
Az is lehetséges, hogy csak nekik tűnt csupán egy éjszakának ez a csodás utazás, hiszen gyorsabban repül az idő, ha boldog az ember, a helyi erők az ismert kvalitásaik alapján pedig simán lehetséges, hogy ez alatt a néhány eltelt nap alatt nem vették észre, hogy megint eltűnt a hercegnő.
 
 
Minden, amit Dzsini csinál, az túl modern


Minden túlzás nélkül, az Aladdin legnagyszerűbb karaktere a humoros dzsinn, akit még felnőttként is imádunk. Ahogy azonban öregszünk és egyre józanabbá válik ítélőképességünk, világossá válik, hogy Dzsini egyik-másik poénjának egyáltalán nincs értelme.
 
Az Aladdin több száz – ha nem ezer – évvel ezelőtt játszódik, Dzsini utalásai pedig mind 20. századi dolgokra vonatkoznak, olyan filmekre és hírességekre mint pl. Pinokkió, A kis hableány, Rocky és Jack Nicholson. Emellett pedig olyan modernkori vívmányok is megjelennek a filmben, mint a pénznyerő automaták, a tévés vetélkedők, a New York-i hálaadásnapi felvonulás vagy egy autó. 
 
Némileg jogos lehet azonban azok felvetése, akik azt hozzák fel, hogy egy dzsinn képes lehet a jövőbe utazni, és ezáltal teljesen tisztában lenni a 20. századi dolgokkal, itt azonban meg kell említeni még egy dolgot. Érthető, hogy Dzsini mindent tud a jövőről, de hogy lehet az, hogy Aladdin ezeken a poénokon még csak kicsit sem lepődik meg? Dzsini tán beszélt neki az összes modernkori dologról és személyről? Ki tudja, elvégre egészen jóban voltak... :)
 
 
Dzsini „azt kívánom”-ja értelmét veszti


És még mindig maradjunk Dzsininél: a hatalma, mellyel varázsol és egyéb trükkökre képes ugyanis eléggé következetlen, különösen, ha megvizsgáljuk, hogy tényleg csak akkor teljesíthet-e kívánságot, ha azt konkrétan kérik tőle.
 
Aladdin például úgy viteti ki magát a barlangból Dzsinivel, hogy konkrétan nem kéri meg erre - merthogy azzal elhasználna egyet a három kívánságából -, csak beveti az „úgyse vagy képes rá” trükköt. Vagyis konkrétan nem kíván, kívánsága mégis teljesítődik. Akkor azonban, amikor Aladdin épp fulladozik, és az élete múlna rajta, Dzsini elvárja az „Azt kívánom” elhangzását. Oké, végül a kívánság szó kiejtése helyett a bólintást is elfogadja arra utaló jelként.
 
 
A szultán borzalmas uralkodó


A szultánt évekig Jafar segítette az uralkodói teendők ellátásában, így nem is volt rá igazán szükség, hogy a legjobb vezető legyen, de legalább egy-két vezetői kvalitással rendelkezett volna.
 
A szultán bizonytalan, szorongó és nyughatatlan, amivel nem igazán vívhatja ki sem alattvalói, sem más uralkodók tiszteletét. Bár a szultán igazán kedves embernek tűnik, és még hiányosságai ellenére is lenyűgöző karakter, nehéz rájönni, hogy uralkodása alatt hogyhogy nem lett puccs áldozata.

A looper.com ötlete nyomán

Hozzászólások